
Möt Elin Cederroos, världsmästare och Member 24 ambassadör
Vi är glada att presentera vår nya ambassadör Elin Cederroos som den 10 januari 2020 lyckats med något som ingen annan svensk boxare gjort genom tiderna, nämligen vunnit två prestigefyllda titlar samtidigt (förutom IBF-titeln även WBA-världsmästartiteln i supermellanvikt). Inom kort kan du följa Elins effektiva träningsprogram som vi kommer att posta på vår Instagram samt Facebook sida. Övningarna kan köras på gymmet, hemma eller utomhus.
Berätta om din träningsbakgrund!
Jag spelade fotboll i 25 år där 10 år var på elitnivå. Jag har kört över 100 allsvenska matcher i Hammarby och avslutade som lagkapten i Djurgården. Jag blev introducerad till boxning när vi körde boxfys på försäsongen med den legendariska boxningstränaren Leffe Carlsson. Han såg något i mig och jag tränade hos honom då och då. Efter jag spelat min sista fotbollssäsong 2010 och flyttat tillbaka till Västerås tog jag kontakt med BK Rapid och huvudtränaren Alexander Wennersten. Det var dock först i januari 2013 som boxningssatsningen började på allvar, efter att jag fått mitt första barn. Det blev 15 amatörmatcher för att sedan ta en paus med andra barnet. 2017 klev jag in i proffsringen och har sedan dess gått 8 proffsmatcher och vunnit två världsmästartitlar, IBF och WBA. Jag är just nu rankad etta i världen i min viktklass.
Hur ser en vanlig träningsvecka ut?
Beroende på vilken träningsperiod jag är i så varierar innehåll, antal pass, intensitet och mängden återhämtning. I snitt ligger jag på runt 10 pass/vecka där hälften är boxning och hälften fysträning. Jag lägger mycket tid på rörlighet, aktiveringsövningar och prehabövningar i framförallt uppvärmningsdelen.
Hur förbereder du dig inför en match?
Träningen går från tyngre träning med mycket power till mer speedträning och självklart en hel del sparring. Mot slutet gäller det att våga lägga in ordentligt med återhämtning så att jag når toppform till match. Men det är finjusteringar som både jag och min tränare Alex fortfarande skruvar på. En annan viktig del är den mentala träningen som alltid finns med i vardagen.
Är du rädd när du ska gå match, berätta om den mentala biten!
Jag är aldrig rädd för boxningen i sig men det kan finnas en rädsla att jag inte klarar av att plocka fram mitt bästa och prestera på topp. Just de bitarna jobbar jag mycket på i min mentala träning. Visualisering har alltid funnits där, både i fotbollen och boxningen. I höstas började jag jobba med en mental tränare, Sofia, i Västerås. Hennes upplägg har varit en viktig pusselbit i min utveckling och prestation. Jag tar mig in i mitt ”mentala rum” genom djup avslappning och där förbereder jag mig inför mina prestationer eller andra mentala hinder som dyker upp. När matchdagen kommer är det som att jag redan varit där och jag kan kontrollera mitt adrenalin och hitta lugn, fokus och följa taktiken.
Vad har du för framtidsmål med boxningen?
Att stå som fyrfaldig världsmästare med de fyra största världsmästartitlarna, IBF, WBA, WBC och WBO. Jag vill bidra till att sätta både svensk boxning på kartan men också vara en förebild och inspiration för damboxningen i världen.
Hur har Corona-pandemin påverkat din träning och ditt liv?
I dessa tider får jag vara flexibel och tänka kreativt för att få ihop hela träningsupplägget. Jag försöker fokusera på det jag kan göra istället för att tänka på det jag inte har möjlighet att göra. Min sparring blir begränsad då jag inte kan resa runt varken i Sverige eller i Europa för att få tag på bra sparringpartners. Jag har fantastiska förutsättningar här hemma ändå. Mina tränare kan både coacha utanför ringen men också vara mina sparringpartners så det gör att jag kan följa mitt träningsupplägg.
Corona-tiderna har gjort att jag inte träffar mina föräldrar just nu utan det blir videosamtal istället. De bor 35 mil härifrån så det blir oftare spontana videosamtal från träningslokalen eller lekparken eller vid middagsbordet. Och det hoppas jag kan fortsätta även efter Corona-tiden. Som familj försöker vi vara mycket ute i naturen, ta med fika eller leka Star Wars eller Avengers med barnen. Det behöver inte vara så avancerat för att det ska uppskattas av hela familjen.
Vilka är dina bästa tips för att hålla igång träningen och inte tappa motivationen?
När du tar ett beslut om att börja träna så hitta ditt VARFÖR. När det blir tungt så påminn dig om just det, DITT VARFÖR. Acceptera även att det inte alltid kommer att vara roligt att träna, men lita på ditt beslut. Behöver du ändra ditt träningsupplägg på grund av olika orsaker försök att se det som att du tar en annan väg istället för att se det som ett misslyckande. Det är många träningsveckor som jag har fått ändra om och ta bort träningspass för att livet kommer mellan. Det kan bli stressande men jag försöker se det som att de passen jag GÖR utvecklar mig och tar mig till mina mål. De missade träningspassen ska inte påverka mina vägar dit. Sätt fokus och tanke på rätt saker.
Vi ser fram emot ett givande samarbete med Elin! Följ Elin på @elincederroosproboxer